HypnoBirthing® szülésfelkészítő tanfolyam

Szeretettel várlak az ötalkalmas, tizenöt órás HypnoBirthing® egyéni vagy kiscsoportos szülésfelkészítő tanfolyamra, melynek célja, hogy megismerd a testedben és az elmédben rejlő lehetőségeket. A magabiztosan és félelem nélkül megélt, kevésbé fájdalmas, szeretetteli szülés és születés lehetséges.

Hogyan épül fel a tanfolyam?

1. alkalom: Honnan ered és mit is jelent a HypnoBirthing® módszer?

Az első találkozáskor megismerkedünk a HypnoBirthing® módszer sajátosságaival, a benne rejlő lehetőségekkel, és feltárjuk a módszer elméleti hátterét. Foglalkozunk a szüléstől való félelemmel, és megnézzük, hogyan, miként tudja gátolni a szülés előrehaladását a jelenléte a szülőszobán. A tanfolyam során átadott ismeretanyag és technikák hatékonyan oldják a szüléstől való félelemérzetet, és magabiztosságot, önbizalmat adnak neked. Így képes leszel arra fókuszálni, ami igazán fontos: a kisbabádra és önmagadra.

2. alkalom: Relaxációs, vizualizációs és légzéstechnikák elsajátítása

Megismerjük a relaxáció, a légzés és a vizualizáció valódi erejét. Együtt tárjuk fel, hogy ezek hogyan lehetnek segítségedre a szülőszobán.  Olyan konkrét és jól alkalmazható gyakorlatokat sajátítasz el, melyek segítségével képes leszel élettani folyamataid támogatására és a babáddal való kommunikációra. Fel is vesszük a kapcsolatot a babával, fontos, kettőtök kötődését segítő gyakorlatokat végzünk ezen az alkalmon.

3. alkalom: Életmód-tanácsadás, relaxációt elmélyítő technikák

Beszélünk a helyes étrendről és a mozgás fontosságáról, tornagyakorlatokat mutatok kifejezetten a leggyakrabban jelentkező hát- és derékfájdalmak enyhítésére. Bármiről bátran kérdezhetsz, én örömmel válaszolok kérdéseidre.
Ezt követően hatékony, a relaxációt elmélyítő gyakorlatokat tanulunk és ki is próbáljuk őket a gyakorlatban, hogy megtapasztalhasd azok valódi erejét.

4. alkalom: Fájdalomcsillapítás és a félelmek elengedése

A szülés maga is elengedés, ezért a tanfolyam végéhez közeledve hatékony félelemoldó gyakorlatokkal segítjük a felkészülést. Emellett beszélünk a szülési tervről, annak jelentőségéről, a fájdalomcsillapítási lehetőségekről, és előveszünk minden kényes témát, ami foglalkoztat téged.

5. alkalom: Tudatos felkészülés

A tanfolyam záró foglalkozásán részletesen megismerjük a teljes szülési folyamatot az első összehúzódásoktól az aranyóráig, és még tovább. Lépésenként illesztjük a tanultakat a folyamatba, hogy mindig tudd, mikor mit kell csinálnod, és mikor milyen eszközhöz nyúlhatsz a folyamat teljes megélése és segítése érdekében.
Foglalkozunk a szülési kísérőtársad szerepével és feladataival a szülőszobán. Áttekintjük, milyen módon tud támogatni a felkészülés és a szülés során. Kísérőd konkrét eszköztárat kap majd a kezébe, mely lehetővé teszi számára, hogy valódi segítséged, ezáltal a szülés aktív résztvevője legyen a teljes folyamat során.

Minden alkalommal lehetőséged lesz HypnoBirthing® videófilmek segítségével is megismerni a hipnoszülés csodáját, és vezetett mediációk keretében készülhetsz fel saját gyöngéd és természetes szülésedre.

A program díja

A kiscsoportos HypnoBirthing® szülésfelkészítő tanfolyam díja 65.000 Ft.

Lehetőség van egyéni felkészítésre is. Amennyiben ezt választanád, ennek részleteivel, időpontjának egyeztetésével kapcsolatban keress kérlek az alábbi elérhetőségek valamelyikén.

A program díja tartalmazza

 • az ötalkalmas oktatást (5×3 óra)
 • az apa/szülési kísérőtárs részvételi díját
 • Marie F. Morgan: Szülés, ahol én irányítok c. könyvét digitális formában
 • Relaxációs hanganyagokat
 • Tanulást, otthoni gyakorlást támogató segédleteket
 • A konzultációk közötti rendelkezésre állást, telefonon vagy e-mailen keresztüli segítségnyújtást.

Visszajelzések a tanfolyammal kapcsolatban

„Az egész tanfolyamot nagyon hasznosnak és informatívnak találtam, rengeteg dologban erősített meg, amit »tudattalanul« eddig is így csináltam vagy gondoltam, ez jóleső érzés volt. A relaxációs gyakorlatok tetszettek a legjobban, igazán el tudtam lazulni és mélyülni ezekben a feladatokban.”

„Szerintem nagyon jó volt, igazán élveztem minden alkalmat, még az sem vette el ennek az élménynek a megélését, hogy nem tudtunk személyesen találkozni, csak online-élőben. Szerintem minden nőnek a kötelező vizsgálatok mellé kellene ezt a tanfolyamot felírni, mint lelki felkészülés az orvosi kontrollok mellett.”

„Nekem nagyon sokat segített a relaxációs anyagok hallgatásakor a hangod. Nekem nagyon fontos, hogy a relaxáció kapcsán ki segít engem az ellazulásban, szerintem ez volt az egyik kulcs, ami eredményt hozott, és amitől élvezni tudtam.”

„Szerintem attól kapja meg igazán a hitelességét az egész tanfolyam, hogy saját magadról és a megéléseidről is mesélsz, ez közelebb hozza szerintem a kismamákhoz ezt az egész hangulatot, érzést, tudást.”

„Szerintem nagyon illik hozzád ez a dolog, hiteles személy vagy a témában, a relaxációkhoz (is) kellemes a hangod, látszik, hogy szereted ezt csinálni, megvan hozzá a szaktudásod, és fontosnak tartod, hogy elterjedjen a módszer a várandós nők körében.”

Fontos tudnod

A HypnoBirthing® tanfolyam elvégzése nem garantálja az otthonszülés vagy a szülőszobai szülés beavatkozásmentes lefolyását. A szülési folyamat sajátosságai, az egyéni és orvosi tényezők befolyásolhatják az események menetét. A kurzus azonban segít, hogy energiáid optimális felhasználásával és tudatod erejével kedvezően befolyásold a szülés-születés folyamatát.

Gyakran ismétlődő kérdések

A várandósság hányadik hetétől javasolt a HypnoBirthing® - a könnyebb szülésért tanfolyamot elvégezni?

Az ideális időpont a tanfolyamon való részvételre valamikor a várandósság 20-36. hete között van. Ebben az esetben jut még elegendő idő a technikák otthoni gyakorlására, berögzítésére. Ha esetleg csak a várandósság későbbi szakaszában találkozol ezzel a módszerrel, akkor is nagyon sokat meríthetsz az itt megszerzett tudásból. Pusztán azzal, ha megérted a módszer filozófiáját, és megismered a technikákat, mikor, mit és hogyan célszerű csinálni, már ezek is sokat segíthetnek a szülés során.

De az az ideális, ha a tanfolyam elvégzése után még elegendő időd marad ahhoz, hogy be tudd gyakorolni úgy a tanultakat, hogy azok készségszinten működjenek majd a szülőszobán.

Hozzávetőlegesen naponta mennyi időt vesz igénybe a HypnoBirthing® módszer elsajátítása és begyakorlása?

A program alappillérének számító relaxációs gyakorlatot érdemes minden nap elvégezni, ami körülbelül 30 percet vesz igénybe. Ez egy kellemes, pihentető vezetett meditáció, melynek szövege és előadásmódja segít abban, hogy megtanítsd a testednek és az elmédnek egy olyan mélyrelaxált állapotba kerülni, melyet könnyedén előidézhetsz majd a szülésed során is. Emellett a légzőgyakorlatokra is érdemes szánni pár percet.

Miben más a HypnoBirthing® tanfolyam, mint egy hagyományos szülésfelkészítő tanfolyam?

A legnagyobb különbség, hogy a HypnoBirthing® tanfolyam nagyon nagy hangsúlyt fektet a szülésre való mentális felkészülésre. Kiemelt szerepet szánunk a félelmek elengedésére, és nagyon sok olyan praktikus technikát tanulunk, amik hatékonyan segítik a vajúdás folyamatát. Ezeket mind magaddal viheted a szülőszobára, mint egy praktikus eszköztárat. Az átadott tudásanyag, és a tanfolyamon végzett gyakorlatok hatására fokozatosan átalakul az édesanyák szüléshez való viszonyulása, lelkileg megnyugszanak, magabiztossá válnak és képesek lesznek előhívni a bennük meglévő ősi szülési ösztönt.

Ezeket a technikákat mindenki meg tudja tanulni, csupán rendszeres, elkötelezett gyakorlás szükséges hozzá.

Az apák/szülési kísérőtársak is hasznos tippeket kapnak arra vonatkozóan, hogyan tudnak aktív szereplőjévé válni a szülés folyamatának, hogyan tudják jól, hatékonyan segíteni a kismamát.

Kell magammal vinnem valamit a tanfolyamra?

Érdemes kényelmes ruhában érkezni, vagy azt magaddal hozni és a helyszínen átöltözni, mert minden alkalommal lesznek vezetett meditációk, gyakoroljuk a relaxációs technikákat, légzéseket, ezért jó, ha minél kényelmesebben érzed magad, semmi nem akadályoz az ellazulásban. Ehhez a helyszínen nagyon kényelmes kanapé, fekvőfotel, sok-sok párna is a rendelkezésedre áll majd.

Apró harapnivalóval, gyümölcsökkel, és teával is készülök mindig.

Elkísérhet a párom is a tanfolyamra, vagy egyedül menjek?

A tanfolyam egyedül is elvégezhető, és a megtanultak jól alkalmazhatóak abban az esetben is, ha valaki kísérő nélkül érkezik a szülőszobára. De szeretettel hívom és várom az édesapákat/szülési kísérőtársakat is, a tanfolyam díja az ő részvételüket is tartalmazza.

A HypnoBirthing® program kiemelt szerepet szentel nekik. Nagyon sokat tud jelenteni a támogatásuk a szülőszobán. A tanfolyamon megtanulják és otthon közösen be tudjátok gyakorolni, hogyan tudnak segíteni a relaxált állapot elérésében, annak fenntartásában. Mik azok az aprónak tűnő, de neked nagyon sokat segítő gyakorlati praktikák, amivel támogatni tudnak téged.

Szoktak örülni a számukra összeállított szülési kisokosnak, és “feladatlistának”, ami olyan gyakorlati praktikákat tartalmaz, melyek alkalmazásával a szülés aktív résztvevőjének és nem csak megfigyelőjének érezhetik magukat (ezért nagyon hálásak szoktak lenni:) és nem mellesleg nagyon nagy segítséget jelent majd neked az ez alapján nyújtott szakszerű támogatásuk.

Helyszín, időpontok

A HypnoBirthing® tanfolyam helyszíne közvetlenül a MOM Park bevásárlóközpont mellett található, igényes, szép környezetben.

HypnoBirthing® Stúdió | MOM Lakópark

1126 Budapest, Dolgos utca 2/2. 5. emelet 22.

A MOM Park bevásárlóközpont Paulaner étteremnél lévő bejáratával szemben, jobbra az első lépcsőház. A Lisszabon sétányról nyílik.

Tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető. Ha autóval érkezel parkolási lehetőség van a környező utcákban, és a MOM park bevásárlóközpont parkolójában.

Megnézem térképen.

Igény esetén szívesen tartok tanfolyamokat más helyszíneken, településeken is. Keressetek bizalommal az alábbi elérhetőségek valamelyikén.

A következő tanfolyam indul: 2022. május 11.

A tanfolyam időpontjai:

 • 1. alkalom: 2022. 05. 11. 10:00
 • 2. alkalom: 2022. 05. 18. 10:00
 • 3. alkalom: 2022. 05. 25. 10:00
 • 4. alkalom: 2022. 06. 01. 10:00
 • 5. alkalom: 2022. 06. 08. 10:00

Helyszín: HypnoBirthing® Stúdió, MOM Lakópark

Jelentkezés HypnoBirthing® szülésfelkészítő tanfolyamra

„A nők erősek, bámulatosan erősek. Nem is tudják, mennyire, amíg meg nem szülik az első gyermeküket.”
Louise Erdrich