HypnoBirthing® szülésfelkészítő tanfolyam

Szeretettel várlak az ötalkalmas, tizenöt órás HypnoBirthing® egyéni vagy kiscsoportos szülésfelkészítő tanfolyamra, melynek célja, hogy megismerd a testedben és az elmédben rejlő lehetőségeket. A magabiztosan és félelem nélkül megélt, kevésbé fájdalmas, szeretetteli szülés és születés lehetséges.

Hogyan épül fel a tanfolyam?

1. alkalom: Honnan ered és mit is jelent a HypnoBirthing® módszer?

Az első találkozáskor megismerkedünk a HypnoBirthing® módszer sajátosságaival, a benne rejlő lehetőségekkel, és feltárjuk a módszer elméleti hátterét. Foglalkozunk a szüléstől való félelemmel, és megnézzük, hogyan, miként tudja gátolni a szülés előrehaladását a jelenléte a szülőszobán. A tanfolyam során átadott ismeretanyag és technikák hatékonyan oldják a szüléstől való félelemérzetet, és magabiztosságot, önbizalmat adnak neked. Így képes leszel arra fókuszálni, ami igazán fontos: a kisbabádra és önmagadra.

2. alkalom: Relaxációs, vizualizációs és légzéstechnikák elsajátítása

Megismerjük a relaxáció, a légzés és a vizualizáció valódi erejét. Együtt tárjuk fel, hogy ezek hogyan lehetnek segítségedre a szülőszobán.  Olyan konkrét és jól alkalmazható gyakorlatokat sajátítasz el, melyek segítségével képes leszel élettani folyamataid támogatására és a babáddal való kommunikációra. Fel is vesszük a kapcsolatot a babával, fontos, kettőtök kötődését segítő gyakorlatokat végzünk ezen az alkalmon.

3. alkalom: Életmód-tanácsadás, relaxációt elmélyítő technikák

Beszélünk a helyes étrendről és a mozgás fontosságáról, tornagyakorlatokat mutatok kifejezetten a leggyakrabban jelentkező hát- és derékfájdalmak enyhítésére. Bármiről bátran kérdezhetsz, én örömmel válaszolok kérdéseidre.
Ezt követően hatékony, a relaxációt elmélyítő gyakorlatokat tanulunk és ki is próbáljuk őket a gyakorlatban, hogy megtapasztalhasd azok valódi erejét.

4. alkalom: Fájdalomcsillapítás és a félelmek elengedése

A szülés maga is elengedés, ezért a tanfolyam végéhez közeledve hatékony félelemoldó gyakorlatokkal segítjük a felkészülést. Emellett beszélünk a szülési tervről, annak jelentőségéről, a fájdalomcsillapítási lehetőségekről, és előveszünk minden kényes témát, ami foglalkoztat téged.

5. alkalom: Tudatos felkészülés

A tanfolyam záró foglalkozásán részletesen megismerjük a teljes szülési folyamatot az első összehúzódásoktól az aranyóráig, és még tovább. Lépésenként illesztjük a tanultakat a folyamatba, hogy mindig tudd, mikor mit kell csinálnod, és mikor milyen eszközhöz nyúlhatsz a folyamat teljes megélése és segítése érdekében.
Foglalkozunk a szülési kísérőtársad szerepével és feladataival a szülőszobán. Áttekintjük, milyen módon tud támogatni a felkészülés és a szülés során. Kísérőd konkrét eszköztárat kap majd a kezébe, mely lehetővé teszi számára, hogy valódi segítséged, ezáltal a szülés aktív résztvevője legyen a teljes folyamat során.

Minden alkalommal lehetőséged lesz HypnoBirthing® videófilmek segítségével is megismerni a hipnoszülés csodáját, és vezetett mediációk keretében készülhetsz fel saját gyöngéd és természetes szülésedre.

A program díja

A kiscsoportos HypnoBirthing® szülésfelkészítő tanfolyam díja 65.000 Ft.

Lehetőség van egyéni felkészítésre is. Amennyiben ezt választanád, ennek részleteivel, időpontjának egyeztetésével kapcsolatban keress kérlek az alábbi elérhetőségek valamelyikén.

A program díja tartalmazza

 • az ötalkalmas oktatást (5×3 óra)
 • az apa/szülési kísérőtárs részvételi díját
 • Marie F. Morgan: Szülés, ahol én irányítok c. könyvét digitális formában
 • Relaxációs hanganyagokat
 • Tanulást, otthoni gyakorlást támogató segédleteket
 • A konzultációk közötti rendelkezésre állást, telefonon vagy e-mailen keresztüli segítségnyújtást.

Visszajelzések a tanfolyammal kapcsolatban

“Sokkal, de sokkal többet kaptam annál, mint amire számítottam. És a személyed, a kedvességed, a figyelmességed és nem utolsó sorban a hitelességed nagyon sokat tesz hozzá az önmagában is nagyon hasznos anyaghoz.”

Anna

“Az egész tanfolyamot nagyon hasznosnak és informatívnak találtam, igazán élveztem minden alkalmat. A relaxációs gyakorlatok tetszettek a legjobban, igazán el tudtam lazulni és mélyülni ezekben a feladatokban. Nekem nagyon sokat segített a relaxációs anyagok hallgatásakor a hangod. Számomra nagyon fontos, hogy a relaxáció kapcsán ki segít engem az ellazulásban, szerintem ez volt az egyik kulcs, ami eredményt hozott, és amitől élvezni tudtam.”

Adri

“Így utólag visszagondolva, szerintem óriási ajándék volt a hipnoszülés tanfolyamod, magabiztosságot adtak a módszerek, és sokáig segítettek tartani a fókuszt. És nagyon érdekes szerintem, hogy mennyire kiszámíthatatlan, hogy ott és akkor, mi az, amit a meglévő eszköztárából előhúz az ember, mi az, amire éppen szüksége van – és ezért is jó, hogy ilyen sokféle dolgot mutattál meg nekünk.” 

Judit

“Köszönöm szépen a segítséget, amit a tanfolyam jelentett számomra. Abszolút jól tudtam alkalmazni a légzéseket és őszintén bevallom, hogy volt olyan, hogy azon gondolkodtam, hogy tényleg meg lehet ilyen kevés fájdalommal szülni egy gyereket? Nekem hatalmas élmény volt az egész.”

Andi

“Végig mosolyogtam, annyira jó volt az egész a szülés. Volt,  hogy két tolófájás közt hangosan nevettünk a párommal. Annyira hálás vagyok neked! Az orvosok csodájára jártak a szülésünknek. Még másnap is volt olyan orvos, aki bejött hozzánk megnézni minket, mert hallott a szülésünkről. Nagyon jól tudtam alkalmazni a megtanult technikákat,  a tanfolyamon kapott hanganyagok nagyon sokat segítettek a szülőszobán. A férjem is kiválóan tudott végig támogatni engem, úgy, ahogy a tanfolyamon tanítottad nekünk. Sokat voltak a fejemben azok a gondolatok, amiket mondtál nekünk. Köszönünk mindent!”

Katja

“Jó volt, hogy a tanfolyamon külön szó esett arról, hogy az apák hogyan, miben tudják hatékonyan és jól támogatni párjukat a vajúdás alatt. Volt, hogy a megkapott szöveget olvastam Katjanak és Olivérnek, amit előtte már otthon is gyakoroltunk, volt, mikor az enyhe vállnyomást,  mindig volt olyan technika, amit tudtam alkalmazni, hogy segítsem Katját a szülőszobán.”

Gábor

“Szerintem attól kapja meg igazán a hitelességét az egész tanfolyam, hogy saját magadról és a megéléseidről is mesélsz, ez közelebb hozza szerintem a kismamákhoz ezt az egész hangulatot, érzést, tudást. Minden nőnek a kötelező vizsgálatok mellé kellene ezt a tanfolyamot felírni, mint lelki felkészülés az orvosi kontrollok mellett.” 

Adrienn

Fontos tudnod

A HypnoBirthing® tanfolyam elvégzése nem garantálja az otthonszülés vagy a szülőszobai szülés beavatkozásmentes lefolyását. A szülési folyamat sajátosságai, az egyéni és orvosi tényezők befolyásolhatják az események menetét. A kurzus azonban segít, hogy energiáid optimális felhasználásával és tudatod erejével kedvezően befolyásold a szülés-születés folyamatát.

Gyakran ismétlődő kérdések

A várandósság hányadik hetétől javasolt a HypnoBirthing® - a könnyebb szülésért tanfolyamot elvégezni?

Az ideális időpont a tanfolyamon való részvételre valamikor a várandósság 20-36. hete között van. Ebben az esetben jut még elegendő idő a technikák otthoni gyakorlására, berögzítésére. Ha esetleg csak a várandósság későbbi szakaszában találkozol ezzel a módszerrel, akkor is nagyon sokat meríthetsz az itt megszerzett tudásból. Pusztán azzal, ha megérted a módszer filozófiáját, és megismered a technikákat, mikor, mit és hogyan célszerű csinálni, már ezek is sokat segíthetnek a szülés során.

De az az ideális, ha a tanfolyam elvégzése után még elegendő időd marad ahhoz, hogy be tudd gyakorolni úgy a tanultakat, hogy azok készségszinten működjenek majd a szülőszobán.

Hozzávetőlegesen naponta mennyi időt vesz igénybe a HypnoBirthing® módszer elsajátítása és begyakorlása?

A program alappillérének számító relaxációs gyakorlatot érdemes minden nap elvégezni, ami körülbelül 30 percet vesz igénybe. Ez egy kellemes, pihentető vezetett meditáció, melynek szövege és előadásmódja segít abban, hogy megtanítsd a testednek és az elmédnek egy olyan mélyrelaxált állapotba kerülni, melyet könnyedén előidézhetsz majd a szülésed során is. Emellett a légzőgyakorlatokra is érdemes szánni pár percet.

Miben más a HypnoBirthing® tanfolyam, mint egy hagyományos szülésfelkészítő tanfolyam?

A legnagyobb különbség, hogy a HypnoBirthing® tanfolyam nagyon nagy hangsúlyt fektet a szülésre való mentális felkészülésre. Kiemelt szerepet szánunk a félelmek elengedésére, és nagyon sok olyan praktikus technikát tanulunk, amik hatékonyan segítik a vajúdás folyamatát. Ezeket mind magaddal viheted a szülőszobára, mint egy praktikus eszköztárat. Az átadott tudásanyag, és a tanfolyamon végzett gyakorlatok hatására fokozatosan átalakul az édesanyák szüléshez való viszonyulása, lelkileg megnyugszanak, magabiztossá válnak és képesek lesznek előhívni a bennük meglévő ősi szülési ösztönt.

Ezeket a technikákat mindenki meg tudja tanulni, csupán rendszeres, elkötelezett gyakorlás szükséges hozzá.

Az apák/szülési kísérőtársak is hasznos tippeket kapnak arra vonatkozóan, hogyan tudnak aktív szereplőjévé válni a szülés folyamatának, hogyan tudják jól, hatékonyan segíteni a kismamát.

Kell magammal vinnem valamit a tanfolyamra?

Érdemes kényelmes ruhában érkezni, vagy azt magaddal hozni és a helyszínen átöltözni, mert minden alkalommal lesznek vezetett meditációk, gyakoroljuk a relaxációs technikákat, légzéseket, ezért jó, ha minél kényelmesebben érzed magad, semmi nem akadályoz az ellazulásban. Ehhez a helyszínen nagyon kényelmes kanapé, fekvőfotel, sok-sok párna is a rendelkezésedre áll majd.

Apró harapnivalóval, gyümölcsökkel, és teával is készülök mindig.

Elkísérhet a párom is a tanfolyamra, vagy egyedül menjek?

A tanfolyam egyedül is elvégezhető, és a megtanultak jól alkalmazhatóak abban az esetben is, ha valaki kísérő nélkül érkezik a szülőszobára. De szeretettel hívom és várom az édesapákat/szülési kísérőtársakat is, a tanfolyam díja az ő részvételüket is tartalmazza.

A HypnoBirthing® program kiemelt szerepet szentel nekik. Nagyon sokat tud jelenteni a támogatásuk a szülőszobán. A tanfolyamon megtanulják és otthon közösen be tudjátok gyakorolni, hogyan tudnak segíteni a relaxált állapot elérésében, annak fenntartásában. Mik azok az aprónak tűnő, de neked nagyon sokat segítő gyakorlati praktikák, amivel támogatni tudnak téged.

Szoktak örülni a számukra összeállított szülési kisokosnak, és “feladatlistának”, ami olyan gyakorlati praktikákat tartalmaz, melyek alkalmazásával a szülés aktív résztvevőjének és nem csak megfigyelőjének érezhetik magukat (ezért nagyon hálásak szoktak lenni:) és nem mellesleg nagyon nagy segítséget jelent majd neked az ez alapján nyújtott szakszerű támogatásuk.

Helyszín, időpontok

A HypnoBirthing® tanfolyam helyszíne közvetlenül a MOM Park bevásárlóközpont mellett található, igényes, szép környezetben.

HypnoBirthing® Stúdió | MOM Lakópark

1126 Budapest, Dolgos utca 2/2. 5. emelet 22.

A MOM Park bevásárlóközpont Paulaner étteremnél lévő bejáratával szemben, jobbra az első lépcsőház. A Lisszabon sétányról nyílik.

Tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető. Ha autóval érkezel parkolási lehetőség van a környező utcákban, és a MOM park bevásárlóközpont parkolójában.

Megnézem térképen.

Igény esetén szívesen tartok tanfolyamokat más helyszíneken, településeken is. Keressetek bizalommal az alábbi elérhetőségek valamelyikén.

A következő induló tanfolyam:

2024. április 18. ONLINE

A tanfolyam időpontjai:

 • 1. alkalom: 2024. 04. 18. 9:30
 • 2. alkalom: 2024. 04. 25. 9:30
 • 3. alkalom: 2024. 05. 02. 9:30
 • 4. alkalom: 2024. 05. 09. 9:30
 • 5. alkalom: 2024. 05. 16. 9:30

 

 

 

 

 

Jelentkezés HypnoBirthing® szülésfelkészítő tanfolyamra

„A nők erősek, bámulatosan erősek. Nem is tudják, mennyire, amíg meg nem szülik az első gyermeküket.”
Louise Erdrich